Mitoitus ja Asennus

Ilmalämpöpumpun
Tilasuositustukset

4,5 kW:n pumppu max 80 m2 tilaan (30 — 70 m2)
6,5 kW:n (12 -sarjan) pumppu max 130 m2 tilaan (40 — 120 m2)
8,3 kW:n (18 -sarjan) pumppu max 180 m2 tilaan (140 — 200 m2)

Ilmalämpöpumpun mitoituksessa on otettava huomioon se tosiasia, että pakkasen kiristyessä lämpöpumpun lämmöntuotto pienenee, vaikka asian pitäisi olla juuri toisinpäin. Ilmalämpöpumppu on laite, mikä tuottaa sitä parempaa hyötysuhdetta (”ilmasta energiaa”), mitä lauhempi ulkoilma on.

Eri kokoisten ilmalämpöpumppujen tehot ilmoitetaan yleensä nimellistehona (keskimääräisenä) ja minimitehosta – maksimitehoon. Esimerkiksi Lämmitysteho 4,2 kW (0.8 – 6,5 kW). Kannattaa selvittää mikä on ilmalämpöpumpun maksimiteho ja miettiä sen perusteella oikeantehoista pumppua kohteeseen.

Valmistajan tilasuosituksiin ei aina kannata luottaa. Ne ovat usein laadittu lämpimissä välimeren ilmastoissa. Esitteessä voidaan ilmoittaa tilasuositukseksi 5 kW:n maksitehoiselle pumpulle, 30 – 120 m2. Tämä on harhaanjohtava suositus pohjoismaisissa olosuhteissa. 5 kW:n pumpulle suosittelen maksimissaan 80 m2.n tilaa.

6,5 kW:n ilmalämpöpumppu on yleisin kokoluokka kun ylitetään 70 m2:n tila, koska laitteen kapasiteetti riittää silloin noin 80-120 m2:n tilan lämmittämiseen, eikä laitteen teho lopu kesken vielä kovillakaan pakkasilla.

Asuinrakennuksen
Lämmitystehon mitoitus

Kun tyypillisen asuinrakennuksen, tavanomaisella lämmöneristyksellä, huonekorkeuden ollessa 2,4-2,5 m, on sopiva laskennallinen lämmitysteho noin 60-65 W lattianeliötä kohden. Jos huonekorkeus poikkeaa mainitusta, lämmitysteho lasketaan tilavuuden perusteella: sopiva wattimäärä on 25 W kuutiota kohden.

Lattialämmityksessä lasketaan 100W / lattianeliötä kohtaan, kun halutaan paras mahdollinen lopputulos. Nämä laskelmat koskevat pohjoismaista ilmastoa, ja niitä voidaan tarkentaa myös talotyypin mukaan. On helppoa laskea asuntosi maksimilämmön tarve, olipa se sitten sähköllä, öljyllä, kaukolämmöllä, tai puuenergialla toteutettu.
Esimerkki: 80 m2:n lämmitettävä ala vaatii kovilla pakkasilla 4800 wattia lämmitystehoa. Näin lasketaan:

80 x 60 = 4800 W, eli 4,8 kW.

Asunnon ollessa suurempi, esimerkiksi 120 m2, lasketaan:

120 x 60 = 7200 W, eli 7,2 kW

Mitä SCOP tarkoittaa?
Milloin on hyvä asentaa? Voiko asennuksen tehdä talvella talvella?

Kyllä, toki voi, mutta tietyin rajoituksin. Ilmalämpöpumppua ei kannata asentaa -10 astetta kireämmässä pakkasessa. Tämä johtuu siitä, että vaikka putkien kohdalla puhutaankin asennusvaiheessa tyhjiöinnistä, on kyseessä tosiasiallisesti toimenpide, jonka yksi tärkeä tarkoitus on poistaa putkesta ja koko kylmäpiiristä ilma ja sen sisältämä kosteus. Ilmassa on aina kosteutta ja huolellinen alipaineistus, eli tyhjiöinti on suoritettava jopa tuhannesosa baarin alipaineeseen (1mbar).

Yli 10 asteen pakkasessa tyhjiöinti ei onnistu luotettavasti, koska mahdollinen kosteus jäätyy putkistoon ja tuottaa myöhemmin ongelmia. Pienikin kosteus järjestelmässä, voi aiheuttaa ongelmia. Pahimmassa tapauksessa muutaman vuoden kuluttua kompressorin käämi palaa, eikä tätä epäonnistunutta tyhjiöintiä voida enää korjata, eikä edes todeta.

Ilmalämpöpumpun yksi kriteeri on SCOP-arvo

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) joka on lämmityskauden erikseen kullekin määrätylle lämmityskaudelle (neljä eri ulkolämpötilaa). Vuoden 2013 alusta on määrätty, että Euroopassa myytävien ilmalämpöpumppujen SCOP (eli vuosilämpökerroin) on oltava vähintään 3,4. SCOP-arvot ovat karkeasti 3,5 – 5 kertoimissa.

SCOP-Arvo

Tätä arvoa voidaan verrata sähkölämmitykseen, jossa (SCOP) arvo on aina 1.
Esimerkki: Mikäli 1 kW:n sähköpatterilla tuotetaan lämpöä, on lämmönantoteho aina saman 1 kilowatti. Toisin sanoen SCOP on 1.
Mitä korkeampi SCOP-arvo on lämpöpumpussa, sitä enemmän syntyy säästöä. Jäähdytyksen hyötysuhde, SEER, on oltava vähintään 3,6. Laitteet on myös varustettava energiamerkintätarralla, jossa olennaiset lukemat näkyvät selvästi. Direktiivin mukaan ilmalämpöpumpuilla tulee siis olla energiamerkintä – vastaavanlainen lipuke kuin esimerkiksi jääkaapeissa energialuokkamerkintöineen, A+++

Ilmalämpöpumpun
Normaali asennus

Lähes 95 % asennuksista toteutuun n.3- 4m mittaisilla putkituksilla / johdotuksilla. Valittavissasi on seinäteline, tai maateline (kumman haluat). Putket koteloidaan tyylikkäillä kotelo, kulma ja päätykappaleilla.

Kylämasennus ja Sähköasennustyöt
Tekee luvat omaava kokenut kylmäalan ja sähköalan ammattilainen.

Kaikki rakenteelliset työt tehdään hyvää rakennustapaa noudattaen, erityisesti huomioiden läpiviennin tiiveyden. Siivoamme jälkemme, asetamme karteekitangot/ ikkunaverhot paikalleen, matot ja sohvat asetamme paikalleen.

 

Emme jätä asiakasta itse opiskelemaan käyttöohjeista! Koulutamme aina asiakkaalle laitteen käytön ajasta tinkimättä, siten että asiakas takuuvarmasti hallitsee laitteen käytön. Myös opastus jälkikäteen puhelimen avulla on meidän arkipäivää.

Puramme myös tarvittaessa vanhan laitteiston ja teemme korjausarvio vakuutusyhtiölle. Sähkö ja kylmälaitealan johtajan ominaisuudessa, meillä on oikeus todeta vanhan laitteen kunto ja kirjoittaa vakutusyhtiölle korjausarvio, minkä perusteella yhtiö maksaa uuden laitteen hankinnassa osuuden, mitä tulisi vanhan korjaus maksamaan. Yhtiöt korvaavat mielummin uuden hankinnassa, kuin vanhan korjaamisen.

Scroll to Top